onsdag 1. april 2020

Du, jente!

Du, jente! av Fatima Sharafeddine, Mangschou forlag 2015.

Som femtenåring må Faten flytte til et krigsherjet Beirut for å være tjenestejente for en velstående familie. Hun forlater den trygge fjellandsbyen, foreldrene og søsknene og tar fatt på et liv hun ikke ønsker seg i det hele tatt. Savnet etter moren og søsknene er stort. Faren er innom og henter lønnen hennes en gang i måneden, men Faten unngår han hver gang. Hun greier ikke å tilgi han for at han sendte henne bort. Det eneste lyspunktet for Faten er vennskapet til Rosalinn som bor i etasjen under, og ikke minst nabogutten Marwan som hun smugkikker på hver gang hun får mulighet.

Livet som tjenestejente er ensomt, selv om Faten tross alt har et greit forhold til de to døtrene i huset. Faten ønsker seg mer frihet og ikke minst ønsker hun å gå på skole slik at hun kan begynne å studere. Den store drømmen er å bli sykepleier. Faten tar mot til seg og kontakter Marwan via brev. Hun håper han kan hjelpe henne med opplysninger om sykepleieskolene i Beirut. Faten må ta et valg. Hvis drømmen skal bli virkelighet må hun ta store sjanser og trosse både arbeidsgiver og foreldrene. Våger hun?

Du, jente! er en arabisk ungdomsroman om frihet, selvstendighet og muligheten til å leve det livet man drømmer om. Boka er en del av NÆRVÆR-serien, oversatte bøker for norsk ungdom. Boka er på 160 sider, har mange kapitler og et enkelt språk. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar