tirsdag 21. april 2020

Hvor lenge varer vi

Hvor lenge varer vi : noveller av Mari Andreassen. Cappelen, 2019. 
                                                       
Mari Andreassen debuterer med denne novellesamlingen. Den inneholder 7 noveller.

Vi blir kjent med ulike karakterer som alle har sine utfordringer. I flere av novellene strever hovedpersonene med å ta de riktige valgene og gjøre ting riktig, noe som er krevende og skaper usikkerhet.

I novellen "Game mode: survival" er moren og den lille sønnen på telttur sammen. Vi kjenner på sønnens sårhet når han gjerne vil snakke med faren sin uten at moren tillater det. Morens skyldfølelse og frykt for barnet er også lett gjenkjennelig.

Novella "Uten hansker" er aktuell da den handler om smittefare. Vi møter tannlegen som synes det er utrygt å være hjemme, og trives best på jobb der hygienereglene er innarbeidet. Det å skulle skifte bleie på sitt eget barn blir nesten uoverkommelig.

I "1995" møter hovedpersonen igjen ei av mobberne fra barneskolen. Begge har blitt voksne med hver sine yrker. Hun som mobbet har intetanende satt seg i frisørstolen, mens tanker om hevn verserer i hodet til frisøren. Hun nærmer seg med den spisse saksa, mens leseren holder pusten.

Denne boka ble nominert til Brageprisen 2019, og juryen skriver bl.a. dette:

"Med stor psykologisk innsikt, imponerende språkbevissthet og et skarpt blikk for detaljer gjør forfatteren det lett å kjenne seg igjen i livene hun skisserer opp for oss. Det handler om hverdagen og alt som gjør den u-hverdagslig: foreldre, ungdommer og barn, parforhold med både en, to og flere parter, bakterier, begravelse, sex og dårlig ånde, kjærlighet og hat, infamitet, tafatthet og omsorg i ulike innpakninger". 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar