onsdag 15. april 2020

Alle andre

Alle andre av Sally Rooney, Armada forlag 2019.

Dette er en kjærlighetshistorie og oppvekstskildring som foregår i Irland. Her møter vi Connell og Marianne som har ulik bakgrunn og kommer fra hver sin verden. Connell er den kjekke, populære og har mange venner. Han er ikke så rik og har arbeiderklassebakgrunn. Marianne kommer fra en rik familie, hun har det ikke så greit privat, faren døde når hun var 13 år. Hun har få venner og hun skiller seg ut på skolen, og blir sett på som litt rar og spesiell, men hun er smart og flink på skolen.

Mora til Connell jobber som vaskehjelp hjemme hos Marianne, og en dag Connell skal hente mora, tilbyr Marianne seg å hjelpe Connell med skolearbeidet. Dette er starten på forholdet deres, som i starten stor sett dreier seg om sex. Møtene mellom dem, foregår i det skjulte, og på skolen later de som de ikke kjenner hverandre. Men selv om det er store forskjeller mellom dem, utvikler de et veldig sterkt og nært forhold.

Når de starter på universitetet er rollene byttet om, og Marianne har blitt den populære og selvsikre jenta, mens Connell strever med å finne sin plass. Og selv om noe er forandret, og de finner nye kjærester, er tiltrekningen dem imellom fortsatt der. De har et bånd som knytter dem sammen, og de klarer ikke helt å glemme hverandre.

Årene går, og veiene krysses, og selv om begge opplever gleder og sorger i livet, blir de aldri helt lykkelige i sine respektive forhold. Dette er en fin bok om nærhet, forhold, vennskap og makt.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar