onsdag 15. april 2020

Eg snakkar om det heile tida

Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof. Samlaget, 2018.

Samlaget har laget en serie utgivelser de har kalt Norsk røyndom. Dette er korte historier med viktige budskap til ungdom og voksne. Bøkene kan bl.a. gjerne diskuteres i samfunnsfag, slik som denne.

Forfatteren har gambisk far og norsk mor, er født og oppvokst i Norge.
Her forteller hun om barndom, oppvekst og dagligliv der hudfargen  har gitt uønsket oppmerksomhet, og skapt reaksjoner fra folk rundt henne. For eksempel da hun som stolt 6-åring en 17.mai fikk negativ reaksjon på at hun stilte opp i bunad. Eller at hun kan merke redselen i blikket til enkelte eldre damer på bussen. Hun føler seg også forhåndsdømt p.g.a hudfarge når hun så og si nektes adgang på 1.klasse på fly og tog.

Hun blir rasende, provosert og lei seg. Hun ønsker ikke å fremstå som klagende, utakknemlig eller usympatisk, som hun sier. Men det hun opplever påvirker hvordan hun oppfører seg, hvor fri hun føler seg og hvilke valg hun tar.

Dette er en ærlig, viktig og tankevekkende bok fra dagens samfunn. Det har lett og godt språk, noe som gjør den tilgjengelig for de fleste. Her er flere temaer å diskutere, bl.a. identitet, kjønn og rasisme.

Boka finnes på BookBites. På Foreningen Les sine sider kan man høre utdrag fra boka. https://foreningenles.no/reintekst/tekst/eg-snakkar-om-det-heile-tida/






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar