torsdag 7. desember 2017

Sameblod

«Sameblod» er en sterk film om noen av de mørkeste sidene ved Nordens nyere historie. Samtidig er det også en vár kjærlighetshistorie og en sår fortelling om å forlate sin familie, og om å vende hjem.

Filmen starter med en begravelse i ei sørsamisk bygd i Sverige. Den aldrende kvinnen Christina vender sammen med sin sønn og sønnedatter tilbake til hjembygda for å delta i sin søsters begravelse. Christina gir uttrykk for ubehag ved å komme tilbake til gamle trakter. Ho nekter å bruke sitt samiske dåpsnavn Elle-Marja, og vil ikke svare sine slektninger når de tiltaler henne på samisk. Ho sier at samene er bråkete og tyvaktige.

Med dette utgangspunktet går hoveddelen av filmen tilbake i tid og viser Elle-Marjas oppvekst i en samisk reindriftsfamilie og på en svensk internatskole på 1930-tallet. Skolen er hard og streng. De blir slått av læreren hvis de snakker samisk i timene, og de blir mobba av svenske ungdommer som sier at samene ikke er fullt utvikla mennesker. Dette er raseforskningas tid, og vi får se en opprørende scene der de samiske jentene må kle seg nakne for en mannlig svensk raseforsker og få målt hodeskaller og tannstilling, som dyr.

Elle-Marja er skoleflink og dras mellom kjærlighet til familien og ønsket om å dra til byen og «slippe å være et sirkusdyr». Ho blir forelska i en svensk gutt ho møter på dans, og bestemmer seg for å prøve lykken med en ny, svensk identitet i Uppsala. Den siste halvdelen av filmen tar for seg hva som skjer med forholdet hennes til den svenske bygutten Niklas og søstera Njenna og forholdet til det samiske. Sluttscenen i filmen vender så igjen tilbake til den eldre Christina i Njennas begravelse.


Sameblod er en følelseslada, engasjerende og lærerik film. Skuespillerne er dyktige, musikken vakker og naturen storslått. De norske undertekstene er dessverre dårlig oversatt, de bruker det svenske ordet «kolt» i stedet for «kofte». Sameblod er verdens første film med sørsamisk talespråk, noe som er imponerende med tanke på at språket bare snakkes av 500 mennesker. Filmen vant prisen Beste europeiske film under filmfestivalen i Venezia i 2016.

onsdag 15. november 2017

En moderne familie

En moderne familie av Helga Flatland, Aschehoug 2017.

På en familieferie i Italia forteller Torill og Sverre sine barn at de skal skilles etter å ha vært gift i førti år. Og med det endres alt i en harmonisk og stødig familie. De tre voksne barna Liv, Ellen og Håkon reagerer alle på hver sin måte på den overraskende nyheten. 

Den ansvarsfulle og pirkete Liv strever både i forhold til sin mann Olaf og sine egne barn. Ellen forsøker å starte sin egen familie med kjæresten Simen, noe som viser seg å være vanskelig. Håkon, den bortskjemte attpåklatten med sin egen oppfatning av hvordan livet skal leves, støter på egne problemer da han møter Anna.

Gjennom boka opplever vi at forholdet mellom søsken og foreldre endres. Vi kommer tett på og er med når Liv, Ellen og Håkon forsøker å takle hverdagen etter at den er snudd på hodet. I vant Helga Flatland-stil får vi historien presentert gjennom flere fortellere, noe som igjen viser oss at vi ofte har forskjellig oppfatning av menneskene rundt oss og livet vi lever.
"Hei Mina, jeg er en trettiåtte år gammel jente, nei, unnskyld, dame, foreldrene mine på sytti år valgte å skille seg for ett år siden, noe som første til at rammene som åpenbart har vært forutsetningen for all nærhet og fortrolighet og naturlighet i vår familie, falt bort, vi har blitt fjerne og nesten fremmede for hverandre." (Ellen, s. 180).

lørdag 28. oktober 2017

Metro 2033

Metro 2033 er en dystopisk science fiction-roman  fra Russland. Hovedpersonen er en 21 år gammel gutt, Artjom, som vokser opp i t-banenettet under Moskva. Året er 2033, og for femten-tyve år siden foregikk en tredje verdenskrig med atomvåpen, som gjorde jordas overflate ubeboelig. En del tusen mennesker lever på t-banestasjonene under Moskva, der de livnærer seg ved å dyrke sopp og holde høns og griser. Siden de har lite elektrisitet må de gå i timevis gjennom mørke tuneller for å komme fra en stasjon til den neste. Boka begynner med at stasjonen der Artjom lever blir angrepet av muterte vesener fra overflaten, og han blir sendt ut på en reise for å finne hjelp. En reise der de som bor i den ene enden nesten ikke veit noen ting om dem på den andre sida, og der det som ville tatt en time med toget tar ukevis når en må gå.

Å reise mellom stasjonene er forbundet med store farer, i tunellene fins rotter, lekkasjer og banditter, og de forskjellige stasjonene styres av fraksjoner som ofte ligger i krig med hverandre; Den moderne greske bystaten Polis, det nazistiske Fjerde Riket, den kommunistiske Interstasjonalen, Jehovas Vitner, satanister og Store Orm-kulten av ville kannibaler, for å nevne noen. For å nå målet sitt må Artjom gjennom de fleste av disse stedene og møter ikke bare mange ulike farer men også mange ulike livssyn og tanker om tilværelsen. Artjom får også et glimt av den ødelagte overflateverdenen ved hjelp av en stalker, menn som iført beskyttende drakter av og til drar opp til overflaten for å hente batterier, bøker og medisiner.


Dmitry Glukhovsky var bare 17 år når han begynte å skrive på romanen, som først blei publisert på internett i 2002. I Russland har mer enn 2,5 millioner lest boka, som delvis er basert på faglige innspill fra ingeniører, offiserer og tunnelarbeidere. Boka er tettpakka med spenning, action og mysterier, og handlinga går fort framover. Samtidig er den fylt med filosofiske spørsmål om hva det vil si å være menneske, og om en kan bevare den menneskelige sivilisasjonen i mørke uten myndigheter, kunst og kultur. Anbefales!

Før jeg faller

Samantha Kingston går sisteåret på en amerikansk high school. Hun er med i den mest populære gjengen på skolen og er ganske overfladisk, nedlatende og til tider direkte ondskapsfull mot medelever som ikke har like høy status. Samantha selv beskriver livet sitt sånn i boka: «Det er deilig at alt er så lett for oss. Det føles godt å vite at jeg kan gjøre omtrent hva jeg vil, uten at det får noen konsekvenser. Når vi er ferdige med videregående, kommer vi til å se tilbake og vite at vi gjorde alt riktig, at vi kysset de søteste guttene og var på de beste festene, gjorde akkurat passe mye bøll, hørte på for høy musikk, røykte for mye og drakk for mye og lo for mye og hørte for lite etter eller ikke i det hele tatt.»

Første kapittel beskriver en ganske vanlig dag i Samanthas liv - 12. februar - fra hun styrter ut av huset på morgenen, går på skolen, drar på vorspiel hos venninnene og på fest med kjæresten – men dagen slutter med at hun dør i en bilulykke.  Nå tror du kanskje at jeg har røpa slutten på boka, men det har jeg ikke – for etterpå våkner Samantha hjemme i senga si igjen, og det er 12. februar på nytt! Samantha opplever til sin store forskrekkelse at tida er spolt tilbake og at gårsdagen starter på nytt – og dette gjentar seg ikke bare en, men sju ganger.


Historien er godt fortalt og fascinerende. Hvem av oss har ikke tenkt tilbake på en bestemt dag og grubla på hva en kunne ha gjort annerledes, og hvor mange ting det kunne forandra? I denne boka får hovedpersonen sjansen. Og i det dagen gjentar seg legger hun merke til stadig nye ting, blir kjent med menneskene rundt seg på en dypere måte, lærer mer om seg selv og hvordan oppførselen hennes påvirker de hun har rundt seg, ikke alltid på en spesielt hyggelig måte. Før jeg faller er en spennende og klok fortelling som med hell kan leses både av ungdom og voksne.

fredag 20. oktober 2017

Sveiseblink

Sveiseblink av Helene Guåker, Gyldendal Forlag 2017

Denne boka hadde muligens ikke blitt til hvis det ikke hadde vært for 1TPA og 1TPB på Lena-Valle videregående skole for tre år siden. Helene Guåker har i flere år vært i TP-klassene med boka si «Kjør» som handler om et rånemiljø. Den boka har naturlig nok slått godt an i yrkesfagklassene.

I 2014/15 kom det i stand et samarbeid mellom TP-klassene og Guåker. Elevene satte opp noen forslag til temaer som kunne være aktuelle, og Guåker begynte å skrive. Boka er hentet fra miljøet på Toten og handler først og fremst om Kristoffer. Han bor sammen med vaktmesterfaren sin. Mora er død. Faren er en litt taus og fjern type som aldri snakker om de viktige tingene. Farfaren Birger, som Kristoffer har hatt god kontakt med hele tida, bor nå på sykehjemmet.

Kristoffer selv går andre året på videregående, og han har tre kompiser som han ikke helt vet om han kan stole på: Odda, Torpedo og Lars. Så en dag dukker Jenny opp, som om det skulle gjøre saken noe bedre. Jenny virker som dét prektige skolelyset. Selv bruker Kristoffer mest tid på å råne, feste og bytte dame. Imidlertid kjenner han på en ny følelse denne gangen.

Vi blir med Kristoffer og gjengen i bilene runde på runde gjennom rundkjøringene på Lena og andre steder på Toten. Vi følger han på skolen og på fest og etter hvert i sommerjobb. Språket er røft, muntlig og delvis på dialekt. Boka er lettlest og passer for alle som liker biler og/eller damer, og som synes det er artig med ei bok fra Toten. 


"Folk har vanligvis et ulykkestall de prøver å unngå. Jeg hadde ei hel gangerekke. Alt skjedde med fire års mellomrom. Som om firegangen hadde skylda. Det begynte med mutter, som daua da jeg var fire. Farmor fikk slag da jeg  var åtte. Hu daua da jeg var tolv. Birger forsvant til et anna sted da jeg var seksten. Hva ville skje om to år? Hva mer kunne egentlig skje?"

Lagt inn av Torill Næss, Lena-Valle vgs. 


Alltid tilgivelse


Alltid tilgivelse av Anne B. Ragde, Forlaget Oktober, 2016.

Som Anne B. Ragde-fan fikk jeg meg en skikkelig koselig lesestund med den nye boka om den dysfunksjonelle familien Neshov. De tre første bøkene kom for flere år siden, «Berlinerpoplene» i 2004, «Eremittkrepsene» i 2005, «Ligge i grønne enger» i 2007. I denne fjerde boken er det bare gått tre år siden Torunn forlot Neshov. I mellomtiden har Erlend og Krumme har blitt småbarnsfedre og lever sine travle liv i København. Margido har innsett at det er nye tider i gravferdsbransjen, men har samtidig funnet tilbake til sin Gud. Vi følger Torunn som står i sentrum gjennom bokens fortelling, odelsjenta som i sin tid flyktet over hals og hode fra det stusslige livet på den forfalne grisegården. Torunn lever i starten av romanen i skogen i Maridalen på en hundegård, sammen med sin notoriske utro samboer, Christer. Torunn får omsider nok og under reisen til Finmarksløpet, der hun er med som «handler» for samboeren, hopper Torunn av i Trondheim og oppsøker onkelen Margido. Fra her følger vi Torunn når hun på ny inntar slektsgården på Byneset og blåser liv igjen i denne og familiebåndene. Romanen anbefales på det varmeste om du liker Ragde og jeg blir ikke forundret om det kommer flere bøker om familien Neshov – jeg gleder meg!

Skrevet av Leila (praktikant), Vinstra vgs.



mandag 4. september 2017

Bli hvis du kan

I sommer leste jeg Helga Flatlands trilogi Bli hvis du kan (Bli hvis du kan. Reis hvis du må, 2010 + Alle vil hjem. Ingen vil tilbake, 2011 + Det finnes ingen helhet, 2013. Aschehoug). Dette er bøker som har stått på leselista lenge, men som jeg aldri har kommet i gang med. På ferietur gikk boklageret slutt, og eBokBib ble løsningen. Jeg lastet ned alle tre bøkene og resten av ferieturen var reddet :) Det er ikke helt nye bøker, men de gjorde såpass inntrykk at de gjerne kan trekkes frem igjen.



Vi møter de fire barndomsvennene Tarjei, Trygve, Bjørn og Kristian som alle verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bare Bjørn kommer hjem i live. Hvordan påvirker dette et liten bygd? Helga Flatland forsøker å gi oss svarene ved å la oss følge ulike personer gjennom de tre bøkene. Vi blir kjent med Tarjei som vervet seg, foreldre i dyp sorg, søsken, venner, Bjørn som kom hjem alene og legen i bygda. Alle opplever tragedien, hver på sin måte. Historiene krysser hverandre innimellom og viser oss at mennesker kan ha helt ulike oppfatninger av samme situasjon. Bøkene har kaptiler på både bokmål og nynorsk.

Dette er bøker om oppvekst, vennskap, kjærlighet, sorg, tilhørighet og skjebnesvangre valg. Her finner du mange historier som virkelig tar tak i deg. Jeg kan virkelig anbefale alle bøkene på det varmeste.

mandag 14. august 2017

Mine brødre

Mine brødre av Adel Khan Farooq. Aschehoug, 2016. 360 s.

De tre kameratene på østkanten i Oslo kaller seg "Prinsene av Mortensrud" og er i egne øyne uovervinnelige. Alle tre er norske, men to av dem har pakistanske foreldre. Selv om de to er muslimer, praktiseres ikke religionen slik foreldrene ønsker. De fester, drikker og dater som andre norske ungdommer. Men den kulturelle forskjellen er likevel stor, særlig i forhold til plikter og ansvar ovenfor resten av familien.
Etter å ha vært avstandsforelsket en stund, får hovedpersonen etter hvert god kontakt med Faiza, en somalisk jente i klassen. Hun er troende, og forsøker å få ham interessert i Koranen.
Han har mange spørsmål, og etter en turbulent periode på familiefronten, lar han religionen få en sjanse og finner fred i bønnene. Han slutter å drikke, selge dop, og finner ingen interesse i å være med kameratene ut om kveldene. I stedet tar kjæresten og besøk i moskeen all hans tid. Her møter han også Abdullah som viser seg å bli både venn og veileder. 

Her er mange slanguttrykk som poteter for å beskrive nordmenn, bævusj (politi), flusa (penger), gerro (røyk). Seg imellom kaller de hverandre for pakkiser.
Automatisk tenker jeg på innholdet i boka "To søstre" av Åsne Seierstad etter å ha lest boka siden fundamentalisme står så sterkt i boka. Andre som har mer fagkunnskap vil muligens være uenig.

Jag är Supermann

Jag är Supermann av Lars Mæhle. Samlaget, 2017. 126 s.


Boka inneholder fem noveller der handlingen er lagt til ei lita bygd på Nord-Vestlandet. Vi blir kjent med forskjellige personer i alle novellene, men en av gjennomgangsfigurer er Bengle, den litt ensomme råneren i brun Audi, samt at vi hører om rømlingen fra Oslo som visstnok skal befinne seg i området. Alle kjenner alle, og når det kommer ei ukjent jente til bygda blir det en stor sensasjon blant gutta. Ei erfaren jente på minst 20 år, og attpåtil svensk!

Her er ei historie som handler om Karl som holder tale i lillebrorens begravelse, og som viser seg å bære på en hemmelighet. Ei annen om mobberen Eskil som til alles overraskelse gjør en stor heltedåd. Videre historia om Anders som blir besøksvenn til verdens mest grinete gamle gubbe bare for å imponere kjæresten. Vi blir også kjent med Aya fra Aleppo som leter etter en forvirret bestefar som ikke kjenner seg igjen i nye omgivelser.


Dette er ei samling noveller med gjenkjennelige karakterer for alle som har vokst opp i ei lita bygd. Det finnes ofte en Bengle, en forsiktig Bjørn (som drømmer om å være Supermann) og en som er lik plagånden Eskil i de fleste miljøer. 


Miss

Miss av Synne Sun Løes. Aschehoug, 2017. 322 s.
Ea har velutdannede, sporty og sunne foreldre. Hun bor på Oslos beste vestkant, og kjenner på et visst forventningspress på de fleste måter. Bestevenninna Fanny har høye krav til seg selv. Hun har flere 6'ere på skolen, ser ut som en modell og danser ballett på høyt nivå. Ea har til foreldrenes, særlig moras store fortvilelse valgt å droppe ut fra skolen, hun er fraværende på sosiale medier, kler seg i det hun vil, og baker heller en kake enn å spise den sunne maten i kjøleskapet. Ea gjør et stille opprør, og går mot strømmen, og er tilsynelatende fornøyd med det.
Hun har startet sin egen nettbutikk, og tjener egne penger. Fanny er stort sett den eneste vennen Ea har kontakt med, men etter hvert har Fanny det så travelt med å være "miss Perfect" at hun ikke har tid til Ea. Men når verden går henne imot, er Ea likevel god å ha, for som hun sier: "Med deg kan jeg være meg selv".

Ea er selvironisk, morsom og tar ikke seg selv særlig høytidelig. Men det er også noe sårt og trist over boka, fordi hun er så klar over at hun ikke er bra nok i forhold til det som forventes.

Temaene i boka er aktuelle nok for ungdom (og andre), nemlig kroppspress, karakterjag og det å kunne vise en god fasade utad. Den kan få en til å reflektere over viktige verdier i livet som vennskap og ærlighet. 









torsdag 10. august 2017

Bare du

Bare du av Anna Ahlund, Gyldendal, 2016. 333 s.
Det er sommerferie i Uppsala, og John og søsteren Caroline er hjemme alene mens foreldrene har reist på hytta. Caroline har jobb i en skobutikk og John får dagene til å gå med å trene, lese og være sammen med venninnen Elli. Han går også og venter på svar på om han har kommet inn på fotball-linja på videregående.

En dag tar Caroline med seg en ny kamerat hjem. Frank jobber i foreldres bokhandel. John og Frank finner tonen. De har felles musikksmak og begge liker å lese bøker. En kveld finner John en bok i sofaen som Frank har glemt. Den er full av understrekninger og kommentarer, og det er først og fremst disse John er interessert i. 
John oppsøker bokhandelen for å levere tilbake den gjenglemte boka, men også for å få et påskudd til å bli bedre kjent med Frank. Men Det viser seg at Frank har en fortid som preger ham mer enn godt er. Selv om de to ønsker å bli bedre kjent, er det ingen enkel fremtid som venter dem.


Handlingen i boka foregår i løpet av tre varme sommermåneder. Dette er en varm og fin historie om den første, ofte vanskelige kjærligheten. Anna Ahlund debuterer med denne boka, og sier dette om den:

«Jag skriver för att göra världen bättre. Ni vet när man läser en bok och tänker «yes, såhär ska det vara såklart»? Så vill jag att mina böcker ska kännas (…). Jag bestämde mig för att rätt och slätt skriva ner den värld jag vill ha. Kanske blir fler sugna på den, och känner att den inte behöver vara så långt borta, eller svår att få till. Jag tror verkligen inte att den är det.» (litteraturfestival.no). 
 



torsdag 3. august 2017

Søt jente 13

Søt jente 13 av Liz Coley. Pantagruel forlag 2014.

Søt jente 13 begynner med at 13 år gamle Angie er på telttur med speideren. Men så står ho plutselig utenfor huset sitt, lett forvirra. Ho husker ikke at ho hadde dratt fra leiren og hjem igjen, og lurer på hva som har skjedd. Ho bestemmer seg for å gå inn og roper på mora si, som kommer styrtende ned trappa og klemmer henne gråtende. Angie skjønner ingen ting, og ho kjenner heller ikke igjen de klærne ho har på seg eller hvorfor ho har blåmerker rundt håndleddene. Mora spør hvor ho har vært og Angie sier at ho har vært på telttur. Så sier mora at Angie har vært borte i tre år.

Dette er en veldig spennende psykologisk roman, og handler om Angie som har mista tre år av livet sitt og ikke husker hvor ho har vært eller hva som har skjedd med henne. Samtidig plages Angie av stemmer inne i hodet som føles som alternative personligheter som prøver å ta kontroll over kroppen hennes, og etter hvert viser det seg at de husker mer av hva som har skjedd enn det Angie gjør.


Denne boka begynte så bra at jeg seriøst vurderte å slutte å lese på et tidspunkt fordi jeg tenkte at slutten umulig kunne være like bra og at jeg ville bli skuffa. Det blei jeg ikke! Denne boka var spennende og intelligent fra begynnelse til slutt.

onsdag 14. juni 2017

Bak lukkede dører

Bak lukkede dører av B. A. Paris, Gyldendal forlag 2016

Grace har endelig møtt den perfekte mannen, Jack Angel. Jack er en flott, rik og vellykket advokat med spesialfelt innen kvinnemishandling. Grace er en vakker kvinne som har jobbet med fruktimport fra Argentina og Chile i lang tid, og det er blitt mye reising, men hun ofrer karrieren sin for å stelle hjemme i det nydelige huset deres etter at de har giftet de seg. Huset er en bryllupsgave fra Jack, og Grace ser det ikke før etter bryllupet.

Grace har en yngre søster, Millie, med Downs syndrom. Foreldrene deres skal flytte til New Zealand og kan ikke ta seg av Millie, og for Grace er det helt uaktuelt å sette søsteren på en institusjon etter at hun er ferdig med kostskolen hun går på. For Jack er ikke det noe problem, og endelig har Grace funnet en mann som både er forelsket i henne og som aksepterer at hun har en søster å ta vare på.

Grace og Jack ser ut til å være det perfekte ektepar. Jack som vellykket advokat, og Grace som den perfekte vertinne. De er hengivne overfor hverandre, og de krangler aldri. Men noen stusser over at de er sammen hele tida, til og med når Grace er invitert på lunsj med venninner. Jack fremstår som den perfekte mannen i tiden etter at de møttes, så Grace tenker ikke over hvorfor Jack har det så travelt med at de skal gifte seg og flytte sammen. Ikke før de er på vei til bryllupsreisen og Jack viser sitt sanne jeg. Men da er det for sent, for ganske fort skjønner hun at ikke alt er slik det skal være. Dette er en psykologisk krim om et forhold som ikke er slik det ser ut på overflaten.

I boka følger vi livet til Grace og Jack i tiden før og etter bryllupet deres gjennom øynene til Grace. Boka veksler mellom fortid og nåtid på en måte som gjør at du sitter med nesten konstant gåsehud. Boka er lettlest, men både spennende og skremmende. Jeg tror aldri jeg før har lest en bok om en person med en slik gjennomført og planlagt ondskap. Det er så godt skrevet at du blir helt fascinert – av boka, vel og merke, ikke mannen.


 "Noen ganger er det perfekte ekteskapet bare en perfekt løgn".

Lagt inn av Torill Næss, Lena-Valle vgs

onsdag 24. mai 2017

Størst av alt

Størst av alt av Malin Persson Giolito, Cappelen Damm AS 2017

Atten år gamle Maria Nordberg står tiltalt etter en skolemassakre. Hun har skutt ei venninne og kjæresten Sebastian. Flere andre er også skutt. Sebastian var sønnen til en av Sveriges rikeste, Claes Fagerman. Når vi møter Maria, eller Maja, som hun blir kalt, for første gang, sitter hun i klasserommet med Sebastian over fanget, og hun er den eneste som ikke er skutt.

Deretter følger vi Maja gjennom rettsaken, men hvis du tror det er en beskrivelse av et rettsforløp, blir du skuffet. Vi følger saken gjennom Majas tilbakeblikk der hun sitter på tiltalebenken eller i cella i kvinnefengselet.

I sommerferien før det siste skoleåret på videregående blir Maja og Sebastian kjærester. Maja har jobb på et hotell den natten Sebastian kommer inn hotelldøren. Til hennes overraskelse vet han hvem hun er, og de innleder et heftig forhold. Sebastian må gå om igjen det siste året og havner i samme klasse som Maja, venninnen Amanda, Samir og Dennis. Alle vet hvem Sebastian er før han begynner i Marias klasse. Til og med foreldrene hennes synes det er stort at datteren har et forhold til sønnen til en av Sveriges rikeste. For Maja blir derimot Claes Fagerman nærmest symbolet på djevelen.  

Gjennom de første avsnittene av boka forstår vi at noe forferdelig har skjedd. Utover i boka blir hendelsene det siste året før katastrofen nøstet opp. Hvilke hendelser var utløsende for at det gikk som det gikk, og hva kan Maja lastes for? Er det slik at man er uskyldig til retten har sagt at man er skyldig? Dette er en litt annerledes krim. Boka er også et portrett av Sverige i dag og en hjerteskjærende skildring av familieforhold og det å være ung.


Menneskene her inne passer ikke sammen. Sånne som oss pleier ikke å treffes. Kanskje på en T-baneperrong under en taxistreik eller i en restaurantvogn på et tog, men ikke i et klasserom.»

Forfatteren er datter av kriminolog og forfatter Leif G.W. Persson. Hun er utdannet jurist. 

torsdag 18. mai 2017

Byen bak murene

Byen bak murene av Ryan Graudin, Cappelen Damm AS 2016

Vi er i Kina, i Hak Nam, Byen bak murene. Her hersker lovløsheten med gategutter, bordeller, slum og nådeløse gangstere. Jin Ling er på leting etter søsteren som to år før ble solgt som prostituert til Hak Nams bordellkonge, Longwai. Hun har klippet seg og kler seg som en gutt, og hun lever som en gutt sammen med katten Tsjma.

Søsteren Mei Yee oppholder seg i Longwais bordell. Der blir hun fortalt at det ikke finnes noen fluktmuligheter, noe hun også får bevis for da en av de andre prostituerte prøver å stikke av.

I Hak Nam bor også Dai. Han er på flukt etter en dramatisk opplevelse et par år tidligere. Han har et eget oppdrag å utføre, og han har bare atten dager igjen til det må være løst. På forunderlig vis møtes disse tre tenåringene, og livene deres veves sammen. Dai kan gjenforene søstrene og redde deres liv, men bare hvis han er villig til å miste sitt eget.


«Det er tre regler i Byen bak murene: Løp fort. Ikke stol på noen. Ha alltid med deg kniven. Akkurat nå avhenger livet mitt helt og fullt av den første regelen. Løp, løp, løp»

Lagt inn av Torill Næss, Lena-Valle vgs.

fredag 12. mai 2017

Livet som var ment for deg

Livet som var ment for deg av Kristin Harmel, Cappelen Damm AS 2016

Kate er musikkterapeut og bor i New York. For 12 år siden mistet hun mannen sin Patrick i en bilulykke. Patrick var alt for henne, og hun levde et liv hun elsket. Etter at hun ble enke, har livet stått på vent, men nå er hun endelig kommet så langt videre i livet sitt at hun skal gifte seg med den kjekke og vellykkede kjæresten Dan. Alle synes de passer bra sammen, og livet er perfekt. Natten etter at de forlover seg, begynner Kate å drømme merkelige drømmer om Patrick. I drømmene lever han, og de har en datter sammen som heter Hannah. Tida de lever i er nå som om det er en parallell verden.

Drømmene er så livaktige, og de føles så riktige at Kate ønsker å fortsette å drømme, å forbli i drømmeverdenen. Forsøker drømmene å fortelle henne noe, eller er det bare hun som er redd for å gripe den nye sjansen til å bli lykkelig?

Datteren i drømmene er hørselshemmet, og dette får Kate til å begynne på tegnspråkkurs. Tegnspråkkursinstruktøren jobber innenfor fosterhjemstjenesten, og gjennom han får Kate en ekstrajobb som musikkterapeut for hørselshemmede fosterbarn. Det blir et nytt liv for Kate som gjør at hun begynner å tenke nytt om en del faktorer i livet sitt.

Forfatteren har tidligere gitt ut «Så lenge det er stjerner på himmelen», som jeg også likte svært godt. 

Lagt inn av Torill Næss, Lena-Valle vgs. 

onsdag 5. april 2017

Min grusomme hemmlighet

Min grusomme hemmelighet av Anders Lindqvist, Cappelen Damm 2016.

Vi møter Sigge (Sigbjørn) idet han blir kastet ut av biblioteket og stjeler lunsjen til en 8. klassing. Sigge, en fryktet pøbel på 15 år med langt hår og skinnjakke med nagler hvis favorittsysler er å tagge, daffe utenfor Prix og skjære opp bildekk. Sigge, som kjeder seg så fælt en sommer hos mormoren, at han går så langt som å plukke en bok ut av bokhylla. Sigge, med den grusomme hemmeligheten. For bøkene hos mormoren treffer han rett i hjertet. Som lyn fra klar himmel blir poesi en del av livet hans. Han er i sin egen verden når han leser dikt. Men denne grusomme hemmeligheten må selvsagt skjules til evig tid, imaget må opprettholdes. "Folk må se at jeg er en pøbel, en knallhard fyr som bråker og forsøpler og ser skummel ut. Da er det mindre sjanse for at noen vil avsløre min grusomme hemmelighet."

En dag tagger Sigbjørn et Hamsun-dikt på bibliotekveggen. Dette fører til at Ling, en jente i klassen, avslører hemmeligheten hans. Han inngår en avtale med Ling. Hun skal holde på hemmeligheten hans og forsyne han med dikt, mens han skal beskytte lillebroren hennes. Men det går ikke lang tid før hemmeligheten blir avslørt. Og da må Sigbjørn ta et valg. Skal han stå for det eller skal han nekte for alt? Hva vil Osman og resten av gjengen tenke hvis han innrømmer at han liker poesi? Vil han miste alle vennene sine? Og hva med Ling som han liker bedre og bedre?

Historien om Sigbjørn er kanskje ikke den mest realistiske jeg har lest. Men den belyser viktige temaer. Den handler om å tørre å være seg selv og ikke bry seg om hva andre synes. Den handler om identitet, vennskap og veivalg. Lindqvist skriver med både sjarm og humor. Særlig er Sigges fortvilelse og tanker rundt sitt nye liv som poesi-pøbel morsomme "Hvorfor måtte dette skje meg? Hvorfor måtte jeg bli en sånn fyr som skjønner dikt? Det er nesten som en slags sykdom jeg har fått."

fredag 31. mars 2017

Lykke til!

Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som Tegnehanne, kommer her med sin tredje bok. Boka har hun laget sammen med sin samboer Jostein Larsen. Boka er en blanding av tekst og tegnserieruter, hvor de tar for seg 52 ting du dessverre må gjennom før du blir voksen.

Livet skal ikke være enkelt, og når er vi egentlig voksne? Det er disse hendelsene og erfaringene vi gjør i livet, som lærer oss å bli voksne. Du kommer for eksempel til å gjøre et dårlig førsteinntrykk, opptil flere ganger. Du kommer til å føle deg gammel, selv om du bare er 18 eller 25 år. Du kommer til å søke på jobber du ikke får. Du kommer til å begynne og slutte å trene over tusen ganger. Du kommer til å si ja, for mange ganger. Du kommer til å drite deg ut på jobbfest. Du kommer til å si du har lest en bok, som du egentlig bare har sett filmen til. Og du kommer til å tvile på seksualiteten din. Dette er bare et lite utvalg av hva du må gjennom før du kan regnes som voksen.

Dette er en morsom å tankefull bok, som tar for seg episoder som er gjenkjennbare for oss som er i kategorien voksne, og de som skal bli voksne.

fredag 17. mars 2017

Det jeg vet om deg av Meg Rosoff


"Det jeg vet om deg" av Meg Rosoff:

Historien handler om Mila, ei ung jente med et talent som nesten kan minne om Sherlock Holmes måte å løse gåter på. Hun kan lese folks tanker, følelser og omgivelser ved hjelp av en ekstrem observasjonsevne, og vite om noen er utro, lyver eller skjuler noe.

Mila og faren skal reise til New York i påskeferien for å besøke en god venn av faren, Matthew, men rett før avreise får de beskjed av konen hans at Matthew er forsvunnet. Han har reist fra kona, deres lille sønn og hunden uten et ord. Mila og faren hennes reiser til New York likevel og prøver etter hvert å finne ut hvor Matthew kan være og hvorfor han dro. Mila bruker evnene sine og finner ut mye om mange ulike personer, men ledetrådene hun får fører henne ikke dit hun hadde forventet.

Dette er en relativt lettlest bok, med få personer og smal handling. Samtidig er det en utrolig engasjerende bok, Mila er en spennende person, og leseren blir raskt nysgjerrig på hvorfor Matthew har forsvunnet og hva som skjuler seg av hemmeligheter i familien hans. Dialogen kan være litt forvirrende til tider, fordi det personene sier ikke står i hermetegn eller med tankestrek, slik at det kan være vanskelig å vite når noe blir sagt og hvem som eventuelt sier det. Men alt i alt en veldig god bok!

Boka  fikk i 2016 ALMA-prisen (Astrid Lindgren Memorial Award).

Hos Ubok kan du lese mer om boka og et intervju med oversetteren av boka, Heidi Sævareid.

fredag 3. mars 2017

Rom

Rom av Emma Donoghue, Gyldendal forlag 2011

Her møter vi Jack som straks blir fem år. Han har gledet seg til bursdagen sin, og den skal han feire med den eneste han kjenner: Mamma. De to bor i Rom, som måler tre ganger tre meter og som har et takvindu og en låst dør. Om kvelden blir Jack plassert i Klesskap, for da kommer kanskje Gamle-Erik på besøk.

Mamma og Jack har faste rutiner, og de leser om og om igjen de fem barnebøkene de har. De lager leker av det de har, og de lager seg en hinderløype til gymtimen. Jack elsker å se på TV, og han kaller tegneseriefigurene for vennene sine. For Jack er ingenting på TV virkelig,  men en dag må Mamma innrømme at det finnes noe Utenfor.

Bare 19 år gammel ble Jacks mor bortført. De neste sju årene lever hun i fangenskap med sønnen hun får. Forfatteren fikk idéen til boka etter å ha lest om Fritzl-saken. Selv om temaet er grusomt, er boka en gripende fortelling om kjærligheten mellom mor og barn. For Jack er Rom det eneste han vet om, for Mamma er Rom et fengsel der hun prøver å skape et normalt liv for sønnen sin. Når denne verdenen plutselig blir større, blir konsekvensene smertefulle og voldsomme.

Boka er skrevet fra Jacks ståsted, og det kan ta noen sider før du kommer inn i skrivestilen. Når du gjør det og stiger inn i Rom, vil du muligens forlate det som om du ser verden for første gang, akkurat som Jack.

Lagt inn av Torill, Lena-Valle vgs.

DBY

DBY av Taran L. Bjørnstad, Cappelen Damm 2009

Her treffer vi sju ungdommer i løpet av seks historier. Vi treffer flere ungdommer, men det er sju vi følger spesielt. Alle møtes på den samme festen, og vi får se det som skjer både før, under og etter festen fra flere synsvinkler.

Kalle er den rolige gutten med en tvillingbror som ikke er fullt så rolig. Kalle havner ufrivillig på festen, men før han kommer innenfor døra faller drømmedama bokstavelig talt for han i trappa, og Kalle forelsker seg. Jenta heter Ragne. Hun følger vi i en annen historie, mer før festen enn under og etterpå, men sammen får vi et godt bilde på hele deres møte.

Marianne skal sitte barnevakt for lillebror Marius mens mor og stefar er på helgetur. Det er bare det at Marianne får vite at Stian skal på festen, så da må jo hun også. Hun utstyrer lillebroren med godteri og en Batman-film. Selv reiser hun på festen et stykke unna. Snart ringer lillbror fordi Batman-filmen har stoppet opp, og han ønsker å bytte den. Marianne ber han gå til videobutikken sammen med hunden Kipp, men utpå kvelden ringer telefonen igjen.

Vi hører også om Petter som har planer om å debutere som doprøyker, men som ender opp et annet sted enn han hadde tenkt. Og om Mai med spiseforstyrrelser og Reza som strever med å passe inn. Ikke minst hører vi om Anine. Hun er gravid, men selvfølgelig med feil gutt.

Ett gjennomgangstema i flere av historiene er de tøffe gutta. En av de roligere guttene sier: "Det er de tøffe guttene jentene vil ha. Ikke sånne som meg. Sånne som meg vil de i beste fall bare være venner med. De snille. De koselige guttene. De som er til å stole på og regne med. Drikke te med. Prate med.". Kanskje finner noen ut at det ikke alltid er de tøffeste gutta det er best å satse på.

Dette er historier som ikke har noen ordentlig slutt, og kanskje nettopp derfor blir de sittende i lenge etterpå. Dette er ei bok om feighet eller mot, sannhet eller løgn, frihet eller tvang og godt eller ondt. Kort sagt handler boka om valg og hvilke konsekvenser de valgene kan få.

Lagt ut av Torill, Lena-Valle vgs.

Eplehagen

Eplehagen av Marianne Storberg, Aschehoug forlag 2016

Vi er i 1814, og vi møter Maren Wiese på 25 år som nettopp er blitt enke. Maren er apoteker-datter, og helt siden hun var ganske liten har hun fått være med faren i apotekerhagen. Som enke ønsker hun imidlertid å komme seg litt vekk og søker i hemmelighet jobb som guvernante på prestegården i Asker der presten Johannes Høegh holder til.

Møtet med prestegården blir annerledes enn Maren hadde forventet. Tross rikdommen fremstår de tre prestebarna som sjuskete, og prestefruen er fraværende. Presten sier hun oppholder seg i Danmark hos sin far, men snart forstår Maren at ting ikke er slik de først kan se ut som.

1814 er et turbulent år i Norges historie, og da den svenske kronprinsen Karl Johan vil utpeke det beste jordbrukstiltaket i Norge, satser Johannes alt på å vinne. Han er opptatt av landbruk og vil lage en eplehage ingen annen har sett maken til. På gården jobber gartneren Carl, og han får god hjelp av Maren som har greie på botanikk etter barndommen i apotekerhagen. Det er vel ingen overraskelse at det oppstår varme følelser mellom disse to, men ikke alle er like begeistret for det.

Dette er ei bok som inneholder alt fra historiske fakta, kjærlighet, vennskap og varme til svik, prestisje og sjalusi. Forfatteren er historiker og har selv vokst opp i Asker. Boka finnes også som lydbok, flott innlest av Karin Okkenhaug Seim.

Lagt inn av Torill, Lena-Valle vgs.

mandag 27. februar 2017

En

En av Sarah Crossan. Aschehoug 2016. Sarah Crossan er en prisvinnende forfatter fra Irland. En er den første av hennes bøker som er oversatt til norsk. Hun har mottatt flere priser for denne boka, og den er solgt til 12 land.

En handler om de siamesiske tvillingene Grace og Tippi på 16 år. De er sammenvokst fra hoftene og ned. Det er Grace som forteller historien. Hun er den mest forsiktige av dem, Tippi er ærlig og direkte. Å leve som sammenvokste tvillinger byr på mange utfordringer for jentene, men det er dette livet de kjenner, de vet ikke om noe annet. Og som Grace sier, det finnes faktisk mennesker som har det verre enn dem. De ønsker ingen medlidenhet, ingen snarveier. Jentene bor sammen med mor, far og sin ballettdansende lillesøster Nicola, kalt Dragen.

Jentene skal begynne på skolen for første gang. Tiden med hjemmeundervisning er over ettersom de ikke lenger får den økonomiske støtten de trenger. De skal ut i verden, en verden av onde blikk og stygge kommentarer. Kan det gå bra?

På skolen får de en fadder, Yasmeen. De finner raskt tonen, både med henne og hennes kamerat Jon. Mot all forventning, trives Grace og Tippi på skolen. Men hjemme er det verre. Faren drikker og pengene strekker ikke til. Moren er opptatt av at de skal få den behandling og støtte de trenger i helsevesenet, og det koster penger. Tvillingene kjenner virkelig på det at de ikke kan hjelpe til økonomisk. De vet at det finnes en mulighet, at det er TV-kanaler som vil kjøpe historien deres. De har sverget på at de aldri skal la det gå så langt, men har de lenger noe valg?

Dette er en bok på over 400 sider, men ikke la deg skremme av det. Det er korte kapitler, mye luft på sidene og teksten er lyrisk. Den er lett å lese og sidene løper av sted. Du blir raskt en del av Grace og Tippi sin verden. Du får føle på søstrenes helt spesielle vennskap og deres fortvilelse over hvordan deres skjebne påvirker familien. Du følger Grace i det hennes følelser for Jon utvikler seg. Og du kjenner på kjærligheten tvillingene imellom når sykdom rammer, og de må ta et valg som kan endre hele deres verden.