fredag 3. mars 2017

Eplehagen

Eplehagen av Marianne Storberg, Aschehoug forlag 2016

Vi er i 1814, og vi møter Maren Wiese på 25 år som nettopp er blitt enke. Maren er apoteker-datter, og helt siden hun var ganske liten har hun fått være med faren i apotekerhagen. Som enke ønsker hun imidlertid å komme seg litt vekk og søker i hemmelighet jobb som guvernante på prestegården i Asker der presten Johannes Høegh holder til.

Møtet med prestegården blir annerledes enn Maren hadde forventet. Tross rikdommen fremstår de tre prestebarna som sjuskete, og prestefruen er fraværende. Presten sier hun oppholder seg i Danmark hos sin far, men snart forstår Maren at ting ikke er slik de først kan se ut som.

1814 er et turbulent år i Norges historie, og da den svenske kronprinsen Karl Johan vil utpeke det beste jordbrukstiltaket i Norge, satser Johannes alt på å vinne. Han er opptatt av landbruk og vil lage en eplehage ingen annen har sett maken til. På gården jobber gartneren Carl, og han får god hjelp av Maren som har greie på botanikk etter barndommen i apotekerhagen. Det er vel ingen overraskelse at det oppstår varme følelser mellom disse to, men ikke alle er like begeistret for det.

Dette er ei bok som inneholder alt fra historiske fakta, kjærlighet, vennskap og varme til svik, prestisje og sjalusi. Forfatteren er historiker og har selv vokst opp i Asker. Boka finnes også som lydbok, flott innlest av Karin Okkenhaug Seim.

Lagt inn av Torill, Lena-Valle vgs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar