Stillheten etterpå av Helene Uri, Gyldendal 2019.
En ungdomsbok som tar opp problematikken rundt #metoo ved å vise at bildet sjelden er så svarthvitt som det kan virke av og til.
Boka har to fortellerstemmer. Ada starter sitt første år som elev på videregående og Odd-Erik starter sitt første år som lærer på videregående. Han blir kontaktlærer for Adas klasse, er nyutdannet lektor og bare noen få år eldre enn elevene han skal undervise. Gjennom små hint i fortellingene deres får vi vite at de begge har opplevd noe de ønsker å skjule.
Ada har opplevd vanskelige ting på ungdomsskolen og vil starte på nytt på en ny skole der hun ikke kjenner noen. Kanskje er det derfor hun ser Odd-Erik så tydelig, ser hvordan han sliter med å få kontroll over klassen og hvor usikker han er. Eller kanskje hun kjenner seg igjen i han?
Odd-Erik er en slags outsider-type, jeg ser for meg at han har blitt mobbet eller hatt det vanskelig på skolen og har derfor valgt å bli lærer for å hjelpe elever som kanskje opplever det samme som han. Han sliter med å være en autoritet i klasserommet og få elevenes respekt, og han har en umodenhet som klassen gjennomskuer og utfordrer han på. Ada sliter med dårlig samvittighet fordi hun har medfølelse med Odd-Erik, men det er ikke lett å være ny elev, forelsket og på jakt etter nye bestevenner, og samtidig skulle forsvare den upopulære læreren.
Vi får helt i starten av boka vite at denne fortellingen har en tragisk avslutning, men akkurat hva som kommer til å skje er åpent helt til de siste sidene. På mange måter en spennende fortelling, spesielt i Adas partier av boken. Odd-Erik er en karakter jeg har litt problemer med å forholde meg til, kanskje han er litt for karikert til at det blir troverdig? Men likevel en bok som både kan leses som underholdning for ungdom, eller brukes i oppgaver som skal diskutere begrepet #metoo.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar