Klassen. Fortellinger fra et skoleår av Marte Spurkland, Cappelen Damm, 2017.
Dette er en dokumentar, om lærer Anette, og sju av elevene i klasse 3STA. Anette er ikke bare en lærer i norsk og historie, hun er også en viktig omsorgsperson og samtalepartner for elevene sine. Vi får et innblikk i en verden, som kanskje ikke er så kjent for oss som ikke er lærere. Anette har hatt elevene i alle årene på videregående, og det er det siste og avgjørende skoleåret vi hører om i denne boka. Nå er det alvor, og Anette ønsker at alle skal komme igjennom skoleåret, å få et vitnemål. Men det er mange hindringer for elevene hennes, noe som gjør at det faglige blir nedprioritert. Anette gjør hva som helst, for at alle skal lykkes best mulig. Og vi får lese om både oppturer og nedturer, og mye frustrasjon.
Vi møter Nahid fra Irak, som beskytter mora og lillebrødrene fra den ustabile faren. Han bor ikke sammen med dem lenger, og har fått beskjed om at han må ut av landet. Faren truer med å kidnappe lillebrødrene, og gjøre livet vanskelig for dem. Men Nahid er sterk, og hun klarer å stå imot, selv om livet er vanskelig. Det er lengselen mot friheten, og det å kunne gjøre som hun vil, som er drivkraften for å klare hverdagen med hjem og skole.
Max sliter med sosial angst og depresjon. Det er vanskelig å komme seg opp om morgenen, å gå på skolen. Det blir ikke lettere når det blir slutt med kjæresten Vilde, som har bodd hos han en lang stund.
Daran vil bli jurist, men har hatt noen trøblete år, med mye bråk. Men det siste året på videregående skal han skjerpe seg, han vil ha bra karakterer for å komme inn på juss.
Mouna fra Marokko, er den yngste i en søskenflokk på fire. Foreldrene er gamle, og har ikke jobb, så skal hun skaffe seg materiale ting må hun jobbe og betale selv, hun vil ikke bli sett på som fattig. Dette utnytter både foreldrene og søsknene, og Mouna er snill og låner dem penger. Hun har gode karakterer, og ønsker å studere til lege. Men faren mener hun ikke skal flytte, og heller prioritere sine foreldre. Hun legger drømmene sine på is, og motivasjonen for å gjøre det bra på skolen har ikke det beste utgangspunktet.
Carina snakker med gud, og hun sliter med angsten. Hun har blitt ekspert på å blokkere kjipe følelser, og selv om hun har følelser for en gutt, tør hun ikke å involvere seg i forholdet.
Emily er den blideste jenta på skolen, men under smilet har hun større problemer enn noen kan tenke seg. Hun går med merkeklær, og dyre designvesker, men dette er mer foreldrenes ønske enn hennes.
Rebecca er partyjenta og venninne med Emily. Hun fester for å glemme. Og hun opplever noe i starten på skoleåret som hun fortrenger. For hvem vil være sammen med en dramajente?
En fin, men samtidig tankevekkende bok om dagens ungdom, og presset om å gjøre det bra både på skolen og i hverdagen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar