onsdag 25. mars 2020

På vei mot toppen

På vei mot toppen av Angie Thomas, Gyldendal, 2020.

Denne boka fører oss tilbake til bydelen Garden Heights, der handlingen i forfatterens første bok fant sted. ("The Hate U Give").
I dette miljøet vokser 16-årige Brianna (Bri) opp sammen med broren Trey på 22 år, og moren Jay. Faren ble drept når søsknene var små, noe de alle er sterkt preget av. Etter dødsfallet overlot moren barna til besteforeldrene, ble syk og kontakten med barna opphørte.

Nå er moren tilbake, har lagt fortiden bak seg, men sliter med å få pengene til å strekke til. Bri stoler ikke fullt og helt på moren ennå, og den daglige angsten for at hun skal få tilbakefall er en belastning.
Bri har, som sin far, en stor interesse for rap-musikk. Hun setter sin ære i å fremføre egne tekster. Budskapet gjenspeiler rasemotsetningene og den urettferdigheten hun føler på i det fattige, afroamerikanske miljøet hun vokser opp i.

Bri og vennene kjenner daglig på forskjellsbehandling og rasisme i nærmiljøet, og må  bl.a. følge en uskreven regel når de går inn i en butikk: ikke ha hendene i lomma og ikke hiss deg opp dersom vaktene følger etter deg. Ikke la noen tro at du stjeler, eller gi noen grunn til bli provosert i måten du oppfører deg på.
Etter en rap-battle blir Bri "oppdaget" av en agent, og musikken hennes spilles på flere kanaler.  Endelig kan hun tjene egne penger og hjelpe moren med økonomien. Etterhvert blir hun et idol og forbilde, men har ingen erfaring med hvilken effekt tekstene hennes kan ha på publikum. Ord hun har ment som et bilde på samfunnet, blir tatt bokstavelig og assosiert med henne som person. Hun blir stemplet som aggresiv og voldelig, og familien ber henne moderere seg.
           
               Prøv å føkke med meg, og du er fritt vilt
               D'er flere piecere i squaden min enn i et puslespill
               Lyddemper som sier klikk, ingen hører en dritt
               Vi gætter ikke, men de blamer oss for drap uansett 
               Når intuisjonen din sier jeg er gangster, stemmer den
               Jeg setter finger'n på cocken på glocken og spenner den....(s. 111)   

Bri har sine opp-og nedturer som andre ungdommer. Hun krangler med bestevenner, oppdager kjærligheten og lærer seg å ta hensyn og mer ansvar for andre. Men livet hennes er også fyllt av  hjertevarme, mot, oppriktighet, kjærlighet og vennskap. Vi får en spesiell godhet for broren som alltid  står ved hennes side, og likeså den ærlige og kloke moren.

Språket er røft, og gjenspeiler miljøet i bydelen. Jeg vil tro at det kan være en utfordring å lese boka på engelsk hvis du ikke kjenner til ord og uttrykk fra før. Boka er opplysende, engasjerende og spennende, og har et godt driv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar