torsdag 8. november 2018

Nå er alt


Boka starter med at hovedpersonen Hadley nettopp har overlevd en flyulykke. Boka er skrevet i vekslende kapitler kalt NÅ og DA, før og etter flyulykken. På denne måten fortelles historien, og vi forstår bakgrunnen for ulykken.
Livet til Hadley er en kamp for å dekke over og overleve. Ingen må få innsyn i hennes familieliv, og dermed få kjennskap til familiens mørke hemmelighet.
Her skal vi til den rike og velstående del av Amerika. Hadley er en ener på skolen, tar flytimer og er kaptein på Lacrosse-laget. I tillegg kjører hun jerndisiplin med joggetur og vektløfting med faren sin hver dag. Faren kaller hun for «drillgeneralen», og han dominerer livet hennes på sin egen, destruktive måte.  Familien går på «tå hev», og er hardt preget av farens tilfeldige humør og sinnstemning.
Moren har nok med seg selv og vinglasset, og jobber for å holde fasaden utad. Lillesøsteren Lila  lever det bekymringsløse livet til en vanlig 10-åring, og har så langt blitt forskånet for alt Hadley og moren frykter. Når Hadley får kjærest, vender imidlertid farens oppmerksomheten mer mot søsteren, til Hadley store skrekk. Hun prøver desperat å verne lillesøsteren for det samme som hun har vært utsatt for. Hun blir sliten av å skulle prestere på topp hele tiden, og vil mest av alt vil være sammen med kjæresten Charlie, og leve et vanlig ungdomsliv.

Charlie aner etter hvert at Hadley har noe å skjule. Han oppdager blåmerker og sår på kroppen hennes, og reagerer akkurat slik vi som lesere håper. Han tar kontakt med barnevernet. Heldigvis støtter Hadley dette, og vi håper så inderlig at noe skal skje.  

Dette er en sterk og gripende bok, godt skrevet om et alvorlig tema. Bakerst i boka er det kontaktinformasjon for de som har opplevd vold i nære relasjoner, og trenger noen å snakke med. Boka har også en fin forside med god symbolikk. Dette var en gledelig opplevelse av en ungdomsbok som jeg anbefaler på det varmeste. 
Dette er Amy Giles debut som ungdomsbokforfatter. Det skal bli spennende å følge henne videre.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar