tirsdag 18. desember 2018

Dropout

Annette Münch er min yndlings-ungdomsbokforfatter. Det skyldes delvis at hun bruker lang tid på å gjøre skikkelig research til bøkene sine. Før hun skreiv "Dropout" har hun snakka med hundrevis av ungdommer som har droppa ut av videregående skole, i tillegg til Forsvaret, Politiet, Legevakten og Redaktørforeningen. Men også at hun skriver drivende godt, og klarer å kombinere action og dramatikk med viktige samfunnsspørsmål.

"Dropout" starter med at Katia og Madelene er i musikkrommet på skolen for å øve, kvelden før de skal opptre i New York! Etter at Madelene foreslår at de skal spille mer på sex i bandet, begynner de å krangle, og Madelene stormer ut. Men så skjer det noe:

"En ukjent skikkelse fyller plutselig døråpningen. To øyne ser mot dem gjennom runde hull i en mørk finlandshette. Personen har militærbukse, svart hettegenser og kraftige boots. Katia stanser.

Madelene bråstopper midt på gulvet. Alle tre stirrer mot hverandre. Hvert ledd i Katia stivner mens hjernen søker etter noe som kan forklare synet foran henne. Personen tar et steg inn i rommet. Bak ham dukker to skikkelser til opp. Også de i mørke klær og finlandshetter. Den fremste er et halvt hode høyere enn de andre. Skikkelsen i midten er lubben, og den bakerste har en bag på ryggen.

- Hvem er dere? hører hun seg selv spørre.

Dette er ingen dårlig spøk. Hun skjønner det samtidig som kulden skyter gjennom kroppen. Beina vil flykte, men eneste vei ut er sperret. Madelene står fortsatt ubevegelig. Så oppdager Katia pistolen i hånden til den høyeste. Hjertet slår som en neve mot ribbeina." (s. 17)

Med det er scenen satt for en psykologisk thriller, som blant annet inneholder gisseltakning, skjulte lydopptak, politi, bombetrusler, tabloidpresse, dødsangst og uforløst sensuell spenning.

De tre med finlandshette viser seg å være kompiser som har droppa ut av videregående, og som vil sprenge skolen som en politisk aksjon for å "få politikerne til å våkne". Kapitlene veksler mellom å fortelle historien fra Katias, Madelenes og Daniels synsvinkel. Det dramatiske i situasjonen gjør at også mye mellom-menneskelig dramatikk kommer til syne: Katia forteller at hun "våkner om natten og får nesten ikke puste fordi jeg er så stresset"; Madelene er mer bekymret over at hun ikke får ikke spydd opp godteriet hun har spist eller sjekka kommentarene på bloggen sin enn at hun blir trua med en pistol; Daniel har droppa ut av skolen på grunn av psykiske lidelser han ikke har fått hjelp med. Og på toppen av det hele er en av jentene og en av guttene gammelkjærester med en stygg fortid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar