tirsdag 12. februar 2019

Smadra


Smadra av Brynjulf Jung Tjønn, Flamme forlag 2018.

Jeg har falt av sykkelen, jeg har så dårlig balanse. Dette er måten Oda forklarer alle blåmerkene sine på. Sannheten er en helt annen. Oda blir slått av moren sin. Verken faren eller bestevennen Milad aner hva som skjer. Læreren Hanne, derimot, tror nok ikke på sykkelhistorien.

Odas mor sliter med sykdom, og dette tar hun ut på datteren. Oda sliter med å forså hvorfor moren slår henne. Hva har skjedd med det gode forholdet de hadde da hun var liten? Oda ønsker nærhet, hun ønsker det gode forholdet tilbake. Allikevel bare øker avstanden mellom dem, tross morens spede forsøk på å gjøre ting godt igjen. Oda trekker seg mer og mer unna i frykt for å bli slått igjen. Vennskapet med Milad blir redningen for Oda, selv om hun ikke tør å fortelle han hva som foregår hjemme.

Smadra er en vond historie om et viktig tema. Boka handler også mye om vennskap og tillit. Den er på nynorsk, har korte setninger og det er mye luft på sidene. Boka er nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar