torsdag 8. desember 2016

Verden er en boble

Verden er en boble av Nicola Yoon, Aschehoug 2016. Dette er Yoons første roman. Den gikk rett inn på New York Times` bestselgerliste og er utgitt på mer enn 20 språk.

Madeline Whittier er alvorlig sjuk. Hun lider av SCID, en immunsviktsykdom. Hun er et boblebarn, allergisk mot det meste, og har derfor ikke vært ute av huset på 17 år. Broren og faren døde da hun var baby. Nå bor hun sammen med moren sin i et sterilisert og beskyttet hjem. I tillegg til moren, omgås hun med pleieren sin Carla. Skolegangen foregå via Skype. Madeline er innforstått med at dette er livet hennes, og hun har slått seg til ro med det. En dag flytter det inn en ny familie i nabohuset, og for første gang kjenner Madeline på at hun ønsker seg ut av boblen sin.

Det er kjekke og sjarmerende Olly som snur Madelines liv på hodet. Hun følger med på han og familien fra vinduet på rommet sitt. Ollys vindu vender mot Madelines, og etter diverse miming og gestikulering blir de kjent på nettet. De sliter begge med sitt på hver sin kant, Madeline med sykdommen sin og Olly med en voldelig far. Ønsket om å treffe Olly blir til slutt så stort at Madeline overtaler Carla til å slippe han inn i huset. Og forelskelsen Madeline har begynt å føle på, tar nå skikkelig tak i henne. Vil hun noen gang få oppleve livet utenfor?

Boka er på 300 sider, men den er absolutt ikke tung å lese. Nicola Yoon skriver godt, og teksten brytes opp med illustrasjoner, Madelines egne notater og chattedialogen mellom Madeline og Olly. Det er en litt annerledes kjærlighetshistorie som jeg absolutt vil anbefale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar