torsdag 9. august 2018

Aller siste utvei

Aller siste utvei av Federico Axat, Cappelen Damm 2017.

Hovedpersonen i boka Ted McKay har alt en kan drømme om. En vakker kone, to døtre og en godt betalt jobb. Men etter å ha fått diagnosen dødelig hjernesvulst, velger han å rette en pistol mot tinningen. Han er klar til å trykke på avtrekkeren, da det ringer på døra. Utenfor står en fremmed mann, som kommer med et forslag. Et forslag Ted ikke kan si nei til.

Dette er en spennende psykologisk thriller der ingenting er hva det ser ut til å være. Vi blir godt kjent med hovedpersonen Ted, men hva er sant og hva er drøm og fantasi? I boka er det mange drap og dramatiske hendelser, og den er litt mørk til tider, men spennende med et raskt tempo. 

Litt etter litt skjønner vi plottet, eller gjør vi egentlig det? Jeg var litt forvirra noen ganger, hva skjer nå? Men så skjønte jeg poenget, eller gjorde jeg egentlig det?

Selv om boka er på over 400 sider, er det ei bok du bare må lese videre i. Den er original, med mange uventede vendinger, og skiller seg ut i spenning og thriller sjangeren. 

Forfatteren kommer fra Argentina, og selv om han har skrevet to bøker tidligere, er dette hans gjennombrudds bok.

Leserne i Broken Wheel anbefaler

Leserne i Broken Wheel anbefaler av Katarina Bivald, Gyldendal 2014.

Vi møter 28 år gamle Sara fra Sverige. I to år har hun brevvekslet med 65 år gamle Amy som bor i den lille byen Broken Wheel i Iowa i USA. De to kvinnene har begge en stor kjærlighet for bøker, og utveksler boktips og tanker om livet og litteraturen. Sara bestemmer seg til slutt for å besøke sin brevvenn, men da hun kommer frem er Amy død. Sara blir lei seg, men sammen med  innbyggerne i Broken Wheel åpner Sara en bokhandel med Amys etterlatte bøker. Og hun bor i huset til Amy. Selv om innbyggerne i Broken Wheel er skeptiske til Saras prosjekt, støtter de henne. Og det er nok mange som får seg en overraskelse over at bøker og litteratur er inngangen til nye bekjentskaper.

For første gang i livet får Sara virkelige venner. Både Sara og resten av byen blomstrer og overraskende kjærlighet oppstår mellom innbyggerne. Og da Saras turistvisum er i ferd med å gå ut, får de en idé som er både fantastisk og litt gal.

Denne boka har et rolig tempo, og er både humoristisk og en skikkelig feel-good.  Boka har mange preferanser til litterære verk. Boka passer fint å lese en sommerdag i hengekøya, eller på en strand i Syden. Les boka og kos deg, du vil ikke angre.

Tante Ulrikkes vei

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Gyldendal forlag 2017


Vi er på Stovner i Groruddalen i Norge på 2000-tallet. To gutter svarer på en kartleggingsundersøkelse om hverdagen til ungdom med minoritetsbakgrunn i Groruddalen. Det er NOVA som gjennomfører undersøkelsen.

Mo skriver lange e-poster. Han har foreldre som vil at han skal utdanne seg og bli til noe, og de vil at han skal integreres. Mo får gode karakterer på skolen, og han oppfører seg bra. Vi følger han gjennom videregående skole og etter hvert studier. Hendelser i Norge og verden for øvrig skal imidlertid få betydning for Mo.

Jamal liker ikke å skrive. Han bruker heller diktafon når han skal fortelle om livet sitt på Stovner. Han bor sammen med en psykisk syk mor og lillebroren som ikke har begynt på skolen ennå. Jamal gjør det ikke så bra på skolen. Han har dessuten mye ansvar hjemme siden moren ofte ligger på sofaen. Hans utgangspunkt for å fullføre videregående skole blir dermed et annet enn Mos.

Jamal snakker det vi kan kalle kebabnorsk. Det gjør at det er lett å skille mellom kapitlene med Mo og kapitlene med Jamal. Vi følger guttene i over fem år og blir dermed godt kjent med de to som begge bor i Tante Ulrikkes vei. Det er spennende å følge dem i en alder der de fleste møter mange utfordringer og livet endrer seg mye. Utfordringene og opplevelsene er ikke færre for dem med minoritetsbakgrunn. Boka er også tankevekkende der den setter fokus på viktige samfunnsspørsmål som integrering av minoriteter og oppvekstsvilkårenes betydning. Forfatteren selv har vokst opp på Stovner, og han vant Tarjei Vesaas´ debutantpris for denne boka.


Lagt inn av Torill Næss, Lena-Valle vgs.